Water is één van de belangrijkste dingen die we nodig hebben om te kunnen leven. Het is niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor de natuur. Door de groei van de wereldbevolking, steeds meer welvaart en de verandering van het klimaat, hebben we in de toekomst nog veel meer water nodig. Dit betekent dat we goed moeten leren omgaan met water, zodat we genoeg hebben voor iedereen. Als iets zeldzaam wordt, wordt het steeds waardevoller. Daarom is het belangrijk om water niet zomaar te verspillen, maar er zuinig mee om te gaan! Water is het nieuwe goud, Blauw goud.
Het thema Blauw Goud begint met een aantal beleefactiviteiten. In de eerste les ‘Lang leve de sloot’ gaan leerlingen op slootsafari, onderzoeken ze het waterleven en filteren ze ten slotte het vieze slootwater met natuurlijke materialen. Hiermee komen ze tot het inzicht dat de sloot barst van het leven en een zelfzuiverend vermogen heeft. Ook komen ze erachter dat het veel moeite kost om van vuil water drinkwater te maken.
In de lessen die volgen ontdekken ze hoe het waterzuiveringsproces in Nederland verloopt en waarom drinkwater zo waardevol is. De leerlingen onderzoeken hoe zij zelf zuiniger met drinkwater en effectiever met regenwater en grijs water om kunnen gaan. Met deze kennis en inzichten gaan ze uiteindelijk aan de slag met de challenge ‘Inspireer anderen tot minder onnodig waterverbruik en beter gebruik van grijs water en regenwater’.
Als leerkracht bepaal je zelf hoe de challenge wordt uitgevoerd en welke doelgroep hierbij betrokken wordt. Zo kan een groepje een spreekbeurt geven voor een andere groep op school of maakt de hele groep flyers die worden uitgedeeld in een nabijgelegen winkelcentrum. Uiteindelijk gaat het erom dat leerlingen hun inzichten delen om daarmee de watervoetafdruk te verkleinen en hun groene handafdruk te vergroten
Iedere les duurt +/- 90 minuten, maar kan eenvoudig worden opgedeeld in twee lessen van 45 minuten. Bij de les ‘ontwerpen en presenteren’ vind je een actieplan om het uitwerken van de challenge in goede banen te leiden.