Honger, armoede, het verlies van natuur, klimaatverandering en gezondheidsproblemen hangen sterk met elkaar samen. Het is belangrijk dat we het wereldwijde voedselsysteem veranderen om onze planeet te helpen en de gezondheid van mensen overal ter wereld te verbeteren. Dit betekent dat we geen extra land willen gebruiken voor voedsel, maar dat we zorgen dat de manier waarop we voedsel produceren beter past bij de natuur. Zo bieden we een toekomst zonder verspilling, zonder honger, maar ook zonder overgewicht voor 10 miljard monden.
Het thema 10 miljard monden begint met het vergelijken van producten op voedingswaarde door met de leerlingen naar de supermarkt te gaan. Daar krijgen ze in de eerste les ‘Weet wat je eet’ een idee van welke producten voedzaam zijn en hoe je dit precies kunt onderzoeken. Ten slotte kunnen leerlingen met de nutri-score dezelfde producten met elkaar vergelijken. In het restant van de les gaan leerlingen moestuinplantjes van dezelfde supermarkt opnieuw stekken om ervoor te zorgen dat deze plantjes nog een hele tijd meegaan en uiteindelijk gebruikt kunnen gaan worden in de voedzame en duurzame maaltijd die ze met elkaar gaan bereiden. Dat is de challenge van het thema ‘10 miljard monden’.
Om dit goed te kunnen doen bereiden de leerlingen zich met de verdiepingslessen verder voor op deze challenge. In deze lessen leren ze over de geschiedens van de landbouw en welke rol de Gouden Eeuw daarin gespeeld heeft. Op deze manier maken ze ook kennis met de vergeten groenten die uiteindelijk ook in hun maaltijd terecht moeten komen. Verder verdiepen de leerlingen zich in hoe belangrijk een gezonde bodem is en waarom regeneratieve landbouw de toekomst heeft. Ten slotte volgt er een les die gaat over de schijf van vijf en het Planetary Health Diet als basis voor het maken van een voedzame en duurzame maaltijd.
Iedere les duurt +/- 90 minuten, maar kan eenvoudig worden opgedeeld in twee lessen van 45 minuten. Bij de les ‘ontwerpen en presenteren’ vind je een actieplan om het uitwerken van de challenge in goede banen te leiden.