Zowel bij het tegengaan van klimaatverandering als het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering is onze relatie met de natuur van cruciaal belang. Met het uitbreiden van onze bossen, het vergroenen van de stad en het geven van ruimte aan de rivier zorgen we ervoor dat er meer CO2-opname plaatsvindt en dat de biodiversiteit wordt versterkt. Dezelfde maatregelen zorgen er tegelijkertijd ook voor dat we natuurlijke oplossingen creëren voor het omgaan met langdurige periodes van droogte en aanhoudende regens. Door te investeren in de natuur brengen we ook een gezonde balans in hoe we onszelf verhouden tot de natuur en hoe dit bijdraagt aan onze eigen gezondheid en welzijn.
Het thema ‘De natuur als bondgenoot’ begint met een aantal beleefactiviteiten. In de eerste les gaan ze op onderzoek uit op het eigen schoolplein en brengen ze hiermee het groen en de biodiversiteit in kaart. Daarna mogen leerlingen zelf op speelse wijze experimenteren met het herinrichten van het eigen schoolplein. Door eerst te onderzoeken hoe het eigen schoolplein is ingericht, krijgen ze zicht op belangrijke elementen die versterkt kunnen worden. Zo weten ze bijvoorbeeld dat niet alleen de hoeveelheid groen ertoe doet, maar dat variatie minstens zo belangrijk is. Ook denken ze alvast na over de ondergronden die er zijn en in hoeverre deze bijdragen aan het opvangen van water.
In de lessen die volgen ontdekken ze met ‘biomimicry’ hoe de natuur ons heeft geïnspireerd om allerlei oplossingen te vinden. Verder zijn er lessen gewijd aan de spons en de walvis om inzicht te bieden hoe de sponswerking van het landschap kan werken en welke rol oceanen spelen in de opname van CO2. Met deze kennis en inzichten gaan ze uiteindelijk aan de slag met de challenge ‘Verkoel en vergroen het schoolplein met behulp van de natuur’.
Bij het uitwerken van de challenge kan er goed worden samengewerkt met de eigen gemeente. Gebruik hierbij een plattegrond (het liefste op foambord) van de school en nodig een stadsgeograaf of een landschapsarchitect uit om het schoolplein of delen ervan onder handen te nemen. Dit kan door te tekenen, maar het wordt nog leuker als er met driedimensionale materialen gewerkt kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosteloos materiaal. De presentatie van de nieuwe inrichting kan gedaan worden aan de directeur van de school of aan elkaar. En als leerlingen echt hun groene handafdruk willen vergroten, kan er een wethouder worden uitgenodigd om bij te dragen aan bestaande plannen voor het schoolplein.
Iedere les duurt +/- 90 minuten, maar kan eenvoudig worden opgedeeld in twee lessen van 45 minuten. Bij de les ‘ontwerpen en presenteren’ vind je een actieplan om het uitwerken van de challenge in goede banen te leiden.
Thema Natuur Les 1
Download bestandenThema Natuur Les 2
Download bestandenThema Natuur Les 3
Download bestandenThema Natuur Les 4
Download bestandenThema Natuur Les 5
Download bestanden